De voordelen van rail freight vergeleken met andere manieren om je goederen te vervoeren

Je bent expediteur, runt een webshop of bent handelaar en handelt met goederen uit Azië. Je grootste zorg is dan dat deze goederen op tijd op de juiste plaats en bestemming arriveren. Er zijn verschillende manieren waarop je goederen van (en naar) Azie kunt laten versturen: sea freight, air freight, road freight. Oftewel: te land, ter zee, of door de lucht. We vertellen je graag meer over deze verschillende vervoersmiddelen én laten je kennismaken met een manier van vervoeren die misschien nog niet bij je is opgekomen: rail freight

Air freight

De meest voorkomende manier om je goederen van het ene continent naar het andere continent te transporteren: via de lucht. Niet zo gek want het is de meest snelle manier en er zijn geen beperkingen als het gaat om het gebrek aan routes. Het is efficiënt, snel en helaas ook erg vervuilend. Een vliegtuig stoot veel CO2 waardoor de aarde opwarmt en daardoor veel planten en dieren met uitsterven worden bedreigd. Dat heeft z’n weerslag op de leefbaarheid van onze planeet. 

Het klimaatakkoord van Parijs is door 195 landen ondertekend met als doel om de CO2-uitstoot te reduceren. Veel organisaties zijn hierdoor verplicht om aanpassingen te doen in hun beleid. Een van die aanpassingen is bijvoorbeeld kiezen voor groenere transpormiddelen waardoor de uitstoot wordt verminderd. Steeds meer organisaties zullen daarom, ondanks dat het vliegtuig het nu nog het meest populaire vervoersmiddel is, een alternatief zoeken op goederenvervoer via de lucht. Daarnaast is air freight relatief gezien erg duur.

De voor- en nadelen van air freight

+ De snelste manier om goederen te vervoeren 
+ Efficiënt
- De hoogste uitstoot op het gebied van CO2 en daardoor milieuonvriendelijk 
- Duurste manier van vervoeren 

Road freight

Via de weg je goederen vervoeren is een van de oudste manieren van goederenvervoer. Vrachtwagens worden volgeladen en de goederen worden naar de plaats van bestemming gereden. Binnen de Europese grenzen kan dit in bepaalde gebieden een prima oplossing zijn. Wanneer je goederen gaat vervoeren tussen verschillende continenten wordt dit een lastiger verhaal. Denk aan lastige routes, wetgevingen, tolwegen en een arbeidsintensief proces. Door de regelgeving op het gebied van veiligheid moet de chauffeur regelmatig rustpauzes inlassen, waardoor het bijna onmogelijk is om de vracht in een adem van Azië naar Europa te vervoeren. Vaak wordt vrachtvervoer over de weg daarom gecombineerd met andere vervoersmiddelen.

De voor- en nadelen van Road freight

+ Goedkoper dan luchtvracht 
- Te maken met veel externe factoren zoals regelgevingen, lastig begaanbare wegen en tolwegen
- Limiet aan lading 
- Meer veiligheidsrisico’s zoals ongelukken of overvallen
- Inefficient
- Lange levertijden

Sea freight

De minst vervuilende manier van goederenvervoer tussen continenten is door middel van scheepsvracht. Daarnaast zijn afgelegen eilanden geen probleem voor scheepsvracht. Het is de minst vervuilende maar ook langzaamste manier van goederenvervoer. Zeecontainers kunnen maanden onderweg zijn en ze kunnen geen kleine wateren bevaren. Zeevracht tussen Azië en Europa is een uitkomst om te combineren met andere vervoersmiddelen om op die manier de eilanden te verbinden, maar is minder geschikt om de hele route af te leggen. 

Door de lange transittijden lopen de verzekeringswaarden binnen zeevracht op. In de eerste instantie lijkt dit een voordelige optie, maar indirect lopen de kosten bij scheepsvaart ongemerkt hoog op.

De voor- en nadelen van sea freight

+ Stoot de minste CO2 uit in vergelijking tot de andere vervoersmiddelen 
+ Verbindt eilanden met het vasteland
- Moet vaak worden gebruikt in combinatie met andere vervoersmiddelen 
- Lange levertijden 

Rail freight

Wanneer je de voordelen van de verschillende vervoersmiddelen met elkaar combineert, is rail freight in veel opzichten de beste keuze. De uitstoot van CO2 bij goederenvervoer over het spoor is 27 keer minder ten opzichte van het vliegtuig en de levertijd is twee keer zo snel dan over het water en het wordt niet beperkt door bijvoorbeeld tolwegen. Daarnaast kan het veel meer lading meenemen dan bijvoorbeeld vrachtverkeer, waardoor het ook een groenere optie is dan vrachtverkeer. 

De enige beperking aan vrachtverkeer over de rails is dat er een spoorlijn moet liggen. Gelukkig is hier de afgelopen jaren geïnvesteerd. De spoorlijn de ‘nieuwe zijderoute’ (gebaseerd op de oude zijderoute uit het Midden-Oosten) verbindt het vasteland van Azië, Europa en Afrika met elkaar. Dat maakt rail freight de meest aantrekkelijke optie om goederen te vervoeren van en naar Azië.

De voor- en nadelen van rail freight

- Minder snel dan het vliegtuig 
- Aanleg van spoorlijn nodig 
- Beperkt tot het vasteland
+ Geen beperkingen van (tol)wegen
+ Veel containers toevoegen door extra wagons te koppelen 
+ Een milieuvriendelijke oplossing 
+ Meest efficiënt 

De optimale combinatie tussen de verschillende manieren van goederenvervoer

Bij Rail Bridge Cargo combineren we de voordelen van de verschillende vervoersmiddelen zodat jouw organisatie slagvaardiger wordt binnen de markt. Dit doen we door de voordelen van weg- en luchtvracht te combineren. Daarnaast beperken we ons niet alleen tot het vasteland, maar zorgen we door middel van maatwerkoplossingen met intermodaal vervoer ervoor dat het hele continent Azië is verbonden met Europa. 

Naast het vervoeren van je goederen van A naar B, kunnen we je ook ondersteunen op het gebied van advies en consultancy binnen de gehele supply chain. Vraag een kennismakingsgesprek aan of daag ons meteen uit door een testzending aan te vragen.

Rail Bridge Cargo