Is air freight de beste manier om je goederen te vervoeren?

Dankzij luchtvaart ligt de wereld letterlijk aan onze voeten. We stappen het vliegtuig in en staan binnen één dag staan we aan de andere kant van de wereld. Luchtvaart verbindt, heeft ervoor gezorgd dat we nieuwe culturen leren kennen én het is een enorme boost voor de wereldwijde handel. 

Luchtvaart heeft ons zakelijk veel gebracht. Goederen vanuit Azië staan in no-time in Europa om vanuit daar verder te distribueren. Luchtvaart goederenvracht, ook wel air freight genoemd, maakt handelen tussen continenten een stuk gemakkelijker én efficiënter. Hoewel air freight praktisch onmisbaar is, kleven er aan deze vervoerswijze ook een hoop nadelen. 

Allereerst is air freight veruit duurste manier om goederen te vervoeren. Dat komt door de moeite die ermee gepaard gaat: een heel vliegtuig moet gevuld worden, er zijn strenge regels in de luchtvaart en er moet voldoende brandstof zijn. Dat brengt ons meteen bij het tweede nadeel: het is erg vervuilend. Om een voorbeeld te geven: een vlucht naar Parijs kost gemiddeld 0,2 ton aan Co2-uitstoot. Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van een huishouden voor ten minste 1,5 maand. 

Kun je nagaan hoe vervuilend het is dat er iedere dag honderden vliegtuigen opstijgen en landen vanaf de andere kant van de wereld, om goederen te vervoeren. Klimaatverandering is serieus en daarom is het belangrijk dat we gaan zoeken naar duurzame energiebronnen en milieuvriendelijke vervoersmiddelen. 

De voor- en nadelen van air freight

+ De snelste manier om goederen te vervoeren 
+ Efficiënt
- De hoogste uitstoot op het gebied van CO2 en daardoor milieuonvriendelijk 
- Duurste manier van vervoeren 

Alternatieven op air freight

Hoewel air freight vaak de meest efficiënte manier is om goederen te vervoeren, betalen jij én de aarde er een hoge prijs voor. Gelukkig zijn er alternatieve vervoersmogelijkheden die voordeliger zijn én het milieu minder belasten. 

Sea freight

Sea freight, oftewel zeevracht is de milieuvriendelijkste manier om goederen te vervoeren over de hele wereld. Voorheen was het de meest goedkope optie, maar de nasleep van de coronapandemie heeft de kwetsbaarheid van dit vervoersmiddel blootgelegd. Verschillende havens sloten (waaronder een van de grootste havens ter wereld, in Vietnam) waardoor schepen stil kwamen te liggen en er een groot tekort aan containers ontstond. Dat zorgde ervoor dat vervoer via de zee een stuk minder aantrekkelijk werd. Want door deze tekorten ontstonden lange vervoerstijden én schoten de containerprijzen door het dak.

Rail freight

Diverse goederentreinen op een rangeerterrein tussen Europa en Azië.

Rail freight is goederenvervoer per trein. En hoewel je het misschien niet direct verwacht, kun je goederen zelfs vanuit Azië per trein laten vervoeren. Dat komt door de aanleg van de Nieuwe Zijderoute, een spoornetwerk dat Europa, Azië en een deel van Afrika met elkaar verbindt. Transittijden worden hierdoor korter wat betekent dat je sneller goederen in huis hebt. 

Goederenvervoer per trein stoot ten opzichte van air freight gemiddeld 27x minder CO2 uitt. En daarnaast is het gemiddeld twee keer sneller dan zeevracht. 

Air freight, rail freight of sea freight?

Air freight is de snelste manier, zeevracht is het minst vervuilend en treinvervoer is de perfecte combinatie van die twee. Het is namelijk een stuk goedkoper dan air freight en door de pandemie ook een stuk aantrekkelijker dan zeevracht. Daarnaast is de verzekerde waarde van rail een stuk lager ten opzichte van zeevracht. Hoe langer je goederen onderweg zijn, hoe hoger je verzekeringskosten én risico zijn. 

Goederenvervoer per trein is daarom de beste optie als je transittijden, kosten en snelheid met elkaar vergelijkt. Daarnaast bieden we intermodaal vervoersoplossingen voor overzees goederentransport. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van treingoederenvervoer? Daag onze railexpert uit.